OCD og symptomer herfor

Obsessive Compulsive Disorder (OCD) symptomer, kendetegnes ved enten tvangstanker, tvangshandlinger eller begge dele.

Tvangstanker kan antage mange former, men handler ofte om emner som bakterier, snavs, sygdom, død, sex, religion, tanker om at opføre sig upassende eller mærkeligt, tanker om at kunne komme til at skade andre m.fl.

Tvangshandlinger findes i et utal af variationer, men nogle af de typiske er: Vaskeritualer, tjekketvang, tælleritualer, forestillingsritualer (mentale tvangs-handlinger), ordne og arrangere ting på bestemte måder, optagethed af symmetri, overtroiske ritualer, undgåelses adfærd m.m.


Kognitiv adfærdsterapi, som Center for Kognitiv Adfærdsterapi bruger ved behandling, er beviseligt den mest effektive form for behandling af OCD. Derfor anvender vi denne teknik.

OCD – fri for tvangstanker

Af Jakob Poulsen

Opskriften til at komme af med sin OCD lyder simpel. Det kræver tre ingredienser. 1) God terapi 2) Selvrefleksion og 3) Hårdt og målrettet arbejde. Jeg vil i det følgende kort fortælle om, hvordan jeg i samarbejde med psykolog Martin Bergen har arbejdet på at slippe af med mine tvangstanker.

Baggrund:

Når jeg kigger tilbage i mit liv har jeg tilbage fra min barndom oplevet perioder med tvangstanker. Som barn var det frygten for at punktere cykler eller frygter for at folk skulle beskylde mig for at stjæle, når jeg gik ind i en butik. Jeg holdt mine tanker hemmelige og med tiden forsvandt de.

Da jeg startede på universitetet og flyttede til Århus fik jeg endnu engang tvangstanker, som kom til at omhandle frygten for at skade mig selv eller andre. De gik dog også væk med tiden.

Tankerne tog for alvor til igen, da jeg i en alder af 34 år mistede min far, og min mor i den samme periode begyndte at blive dement. Jeg troede i lang tid, at det var en sorgproces, men efter nogle år fik jeg diagnosen OCD hos psykiatrien i Roskilde.

Jeg opsøgte derfor psykolog Martin Bergen, da hans tilgang om at komme af med diagnosen uden medicin virkede tiltalende på mig.

Terapi:

I løbet af 3 behandlinger med særlig fokus på eksponering af de tvangstanker jeg var bange for, kom jeg med Martins hjælp hurtigt af med langt størstedelen af mine tanker, og samtidig klingede de stille og roligt af i styrke. Eksponeringen, samt den udvidede forståelse for sygdommen, skabte en tryghed og stille og roligt fik jeg opbygget en tillid til, at jeg ikke kunne finde på at handle på mine tanker. Jeg plejer at sige, terapien tager hurtigt 80% af symptomerne, resten er selvrefleksion og hårdt arbejde.

Reflekter og opstil delmål:

Derfra startede en lang sej proces for at komme af med tvangstankerne. Efter hver behandling opstillede Martin og jeg 2-3 delmål, som jeg skulle arbejde med inden næsten seance. Og i denne fase er det altafgørende for at lykkes, at du arbejder målrettet med dine fokusområder mellem behandlingerne, hvis man har et ønske om at nå i mål. Derudover er det vigtigt, at du løbende reflekterer og evaluerer din udvikling, så du har en platform for den næste samtale. Og accepter: Det er kun i disneyfilm, hvor der udelukkende sker fremgang. Du vil med sikkerhed opleve op- og nedture, men på den lange bane vil du se en positiv effekt. For mig var det de vigtige redskaber til at slippe af de sidste 20% af symptomerne.

Kommer jeg nogensinde i mål?

Jeg er badmintontræner og har selv dyrket sport hele mit liv. Jeg er god til at stille mål og gå efter dem. I sig selv en styrke, men i styrken mødes i dette tilfælde også en udfordring. For som Martin har formuleret det, ”målet er ikke at slippe af med dine tvangstanker”. Og jeg har kæmpet lang tid med at acceptere, at disse tanker gerne må opstå, men de skal bare ikke have nogen betydning. Og det er lidt paradoksalt, at man her foran målstregen må acceptere, at man ikke skal helt i mål. For selvfølgelig er en utopi at tro, at destruktive tanker ikke kan opstå. Så sejren for mig består i rejsen og den personlige udvikling, som jeg i dag kan se tilbage på med stor stolthed

Har du spørgsmål?

Udfyld nedenstående kontaktformular, hvorefter vi kontakter dig.

Skriv meget gerne tidspunkt for, hvornår du vil kontaktes.​

Nogle felter er ikke udfyldt korrekt

OCD – Forskellige typer af typer af obsessioner (tvangstanker)

  • Tanker om og angst for smitte sig selv/andre
  • Tanker om og angst for snavs og ulækker ting
  • Tanker om og angst for sygdom og død
  • Tanker om og angst for at blive/være skyld i andres ulykke
  • Tanker om angst forbundet med religiøsitet
  • Tanker om og angst for at skade sig selv og andre
  • Tanker forbundet med stærk perfektionisme
  • Angst for at være sindssyg, unormal, anderledes, mærkelig, ond
  • Angst for angsten
  • Mentale ritualer (Herunder også grublerier. Forsøg på at opnå kontrol med tanker. Forsøg på at opnå kontrol med følelser. Forsøg på at foregribe alle tænkelige ubehagelige situationer)

OCD – Forskellige typer af kompulsioner (tvangshandlinger):

  • Vasketvang
  • Tjekketvang
  • Tælle ritualer
  • Magiske ritualer
  • Flytte rundt på eller organisere ting, så der bliver ballance og/eller symmetri.
  • Mange typer af undgåelsesadfærd

Gennerelt om tvangstanker og tvangshandlinger

Symptomerne kan også opleves på mange andre måder. 

Generelt kan det siges om tvangstanker og tvangshandlinger at:

Tvangstankernes indhold kan være helt normale tanker, men disse tanker opleves som meget voldsomme og uvelkomne. Nogle gange er det fordi de opleves som værende i strid med egne normer og værdier. Andre gange fordi tankerne omhandler konsekvenser, som er skræmmende og/eller uacceptable. Tankerne optræder igen og igen. De er meget svære at slippe, netop fordi man prøver så ihærdigt hvilket medfører voldsom angst samt ofte skyldfølelser og selvbebrejdelser.

Tvangshandlinger er handlinger (fysiske eller mentale), som er rettet imod at reducere, fjerne eller forebygge angst og/eller tvangstanker. Tvangshandlingerne kan føles næsten umulige at stoppe, fordi man oplever voldsom angst og katastrofetanker, hvis de ikke udføres, som man plejer. Desuden har tvangshandlinger en tendens til at udvikle sig til at blive mere og mere omfattende og tidsrøvende over tid. Man vil ofte føle sig fanget af ritualerne/ undgåelsesadfærden.

Mennesker med OCD prøver hele tiden at forbygge de ting, som de er bange for. Dette skyldes dels, at det oftest er noget som er meget slemt for dem.Desuden at de oftest vurderer dem selv som værende en meget negativ person, hvis de ikke i det mindste prøver at forhindre det tænkte i at gå galt. Også mindre og relative ubetydelige ting kan folk med OCD blive bange for går galt, da de frygter at få kritik af andre, hvilket er meget parallelt til personer med socialfobi, som også er bange for at få kritik og blive vurderet negativt. Når mennesker som ikke lider af OCD, kommer til at gøre noget, som medfører kritik eller hvor der sker noget negativt, som følge af det de gør, vil de ikke i samme grad bebrejde sig selv det, der gik galt. I stedet vil de sige: ”Nå, det vidste jeg jo ikke” eller ”Jamen, det var jo bare et uheld”. En person med OCD vil være meget selvbebrejdende og vurdere sig som værende et dårligt menneske, der er noget galt med. Derfor vil folk med OCD ofte være meget perfektionistiske m.h.t. dem selv. De skal helst gøre det ”rigtige” i en hver situation. Det er meget sjældent at de er perfektionistiske m.h.t. andre mennesker. Derimod er de oftest meget tilgivende og meget lidt aggressive. Dette skyldes dels at de vurderer andre mennesker som gode nok, men er selv angst for ikke at være god nok. De er bange for at der er noget galt med dem, – f.eks.at de er mærkelige, uansvarlige, skøre m.m. Det er dog ikke alle typer af OCD, hvor dette er et fremtrædende træk.


Et andet vigtigt træk er at folk med OCD er, at en person med OCD ikke tror, at han/hun kan stole på sig selv, sine sanser, sine vurderinger, sin hukommelse (derfor kaldes OCD også tvivlesygen). Dette symptom er også knyttet til deres angst for, at der er noget galt med dem mentalt.

En udpræget følelser de har er, at de føler, at der er noget galt med dem, og at det nok går helt galt med dem på et eller andet tidspunkt. Dette medfører, at personen med OCD hele tiden forsøger på, at have kontrol med dem selv, det de gør, det de tænker og føler. Kontrollen udspringer af deres angst.

Hvad skyldes OCD?

Man kan ikke dokumentere at OCD er arveligt, men man kan dokumentere, at OCD oftere forekommer i familie, hvor der er problemer, men OCD kan også forekomme i familier, hvor der ikke er specielt mange problemer.

OCD opstår som regl som følge af stærk usikkerhed, som kan komme af mange forskellige grunde, og hvor man kommer ind i mange onde cirkler, som kommer til at forstærke trangen til, at udøve kontrol, som igen skaber mere og mere usikkerhed.
Men der er mange steder, hvor man kan komme til, at tro forkerte ting om sig selv, sine følelser eller tanker, hvem man er og hvordan man bør være, hvilket skaber meget ubehagelige forestillinger.


Et sted hvor folk med OCD ofte adskiller sig fra andre, er den måde de forstår deres egne tanker på. Produktionen af tanker er generelt set udenfor vores kontrol og ansvarsområde og bør betragtes som kreativt potentiale. Handlinger derimod kan vi kontrollere og holdes ansvarlige for. Men når man har OCD opfattes tanker ofte lidt på samme måde som handlinger:

  • Som om man kan kontrollere og holdes ansvarlig for tankerne.
  • Man er i tvivl om hvorvidt tankerne kunne være virkelige.
  • Man er bange for at ting sker, fordi man tænker dem.

Dette sker selvom man rationelt set godt ved at tankerne ikke er virkelighed. Men er man utroligt bange for at de alligevel skulle være det og tvivlen plager.

OCD behandling i København

Vi arbejder med kognitiv adfærdsterapi målrettet angst og er eksperter i angst-, OCD- og depressionsbehandling. Vi behandler for OCD i vores klinik beliggenhed i Værløse, men vi tager klienter ind fra hele Danmark og udlandet.

Vi er eksperter i OCD behandling og har hjulpet mange ud af deres tvangstanker og tvangshandlinger. Kontakt os på E-Mail: martin@ckat.dk eller på telefon: 70 26 06 76 og få behandling af din OCD.

Besøg klinikken

​​Ny Vestergårdsvej 5b, 3500 Værløse

CVR-nummer: 26989264

Klik her for rutevejledning

Telefontider

Mandag - fredag

9.00 - 13.00

Vores søde og rare sekretær Maida kan træffes mellem 9.00-13.00 mandag til fredag på telefon: 70 26 06 76

​CEN​TER FOR KOGNITIV ADFÆRDSTERAPI ApS​

​​Telefon: 70 26 06 76

E-mail: martin@ckat.dk

Har du spørgsmål?

Udfyld nedenstående kontaktformular, hvorefter vi kontakter dig. 

Skriv meget gerne tidspunkt for, hvornår du vil kontaktes.​

Nogle felter er ikke udfyldt korrekt