Andre, der også har angst

Angst er en medfødt reaktion – også hos mennesker med lidelser som autisme og Aspergers syndrom

Angst er en naturlig, medfødt reaktion, som vi alle kan opleve, da det er en vigtig del af vores overlevelsesmekanismer. Vi bliver angste, når vi føler os truet, eller når vi står over for ukendte situationer, som potentielt kunne være farlige, og som vi endnu ikke har lært at mestre. Alle mennesker (med få undtagelser) er i stand til at føle angst, men nogle udvikler angstlidelser.

Mennesker med angstlidelser har udviklet angst i forbindelse med bestemte ting, situationer, personer eller tanker og følelser. Der er også mennesker, som oplever angst af andre årsager, som for eksempel personer med autisme eller mennesker, der er udviklingshæmmede.

Hvis man har svært ved at forstå andre mennesker, udtrykke sig eller lære de sociale koder, som er nødvendige i dagligdagen, kan angst udvikle sig som et resultat af disse udfordringer. I Center for Kognitiv Adfærdsterapi har vi psykologer med speciale i autisme, Aspergers syndrom og udviklingshæmning, og som samtidig har erfaring med behandling af angst, selvværdsproblemer og depression hos mennesker med disse udfordringer.


Angst hos mennesker med autisme og Aspergers syndrom

Autisme og Aspergers syndrom diagnosticeres i dag som en del af det, der kaldes det autistiske spektrum. Begrebet “autisme” blev først beskrevet af den amerikanske læge Leo Kanner i 1943, mens den østrigske børnelæge Hans Asperger i 1944 præsenterede en lettere form af de samme symptomer. Denne form blev senere kaldt Aspergers syndrom. Mange forbinder autisme med særlige evner, som set i filmen “Rain Man”, hvor hovedpersonen, der er autist, har en ekstraordinær matematikforståelse. Dog er det kun omkring 1 % af personer med autisme, der besidder sådanne evner.

Det er muligt at hjælpe mennesker med autisme med at reducere den angst, der opstår som følge af de vanskeligheder, autismen medfører. Et vigtigt skridt er, at deres omgivelser – som forældre, personale og andre tæt på personen – har forståelse for, hvordan de bedst kan støtte dem i at håndtere angsten. Derfor vil det ofte være en fordel, hvis disse personer involveres i behandlingsforløbet.


Det autistiske spektrum og årsagerne til autisme

I de internationale diagnosesystemer er begrebet “spektrum” blevet indført for at anerkende, at autisme udviser et væld af symptomer og grader af sværhedsgrad. Dette blev oprindeligt foreslået af den engelske psykiater Lorna Wing i 1970’erne. Autisme er således et spektrum, hvor børn kan have meget forskellige symptomer og forskellige grader af sværhedsgrad.

Autisme omfatter en række udviklingshæmninger, der påvirker sociale færdigheder, kommunikation, kognitive og følelsesmæssige funktioner. Børn med autisme udviser ofte gentagen og stereotyp adfærd samt meget begrænsede interesser. I mange tilfælde vil barnet også have nedsat mental funktionsevne.

Årsagerne til autisme antages primært at være genetiske, da autismen er tæt knyttet til skader på DNA og arvelige forhold. Dog er kun ca. 30 % af de autistiske tilfælde blevet genetisk forstået. Der er også forskning, som antyder, at mikroorganismer kan spille en rolle i udviklingen af autisme (Finegold et al., 2002), samt at inflammatoriske tilstande i fostertilstanden kan bidrage til hjerneskader, som forårsager autisme. Selvom der stadig er meget forskning, der skal afdække de præcise årsager, synes genetiske faktorer at spille den største rolle i udviklingen af autisme.

Øget forekomst af autisme og psykiatriske diagnoser

I de sidste årtier er forekomsten af autisme steget markant (Fombonne E., 2009). I 1966 blev det vurderet, at 4,5 ud af 10.000 personer havde autisme (Lotter V., 1966). Denne vurdering steg i 1992 til 19 ud af 10.000 (Newschaffer C.J. et al., 2005) og i 1993 til 5 ud af 1000, med en fire gange højere forekomst hos drenge end hos piger (Baird G. et al., 2003). I 2006 anslog man, at 90-116 ud af 10.000 personer var diagnosticeret med autisme (Baird et al., 2006; Daniels D. et al., 2009; Elsabbagh M., et al., 2012). Flere undersøgelser har dokumenteret en betydelig stigning i brugen af autisme-diagnosen over de sidste 20-30 år (Baird G. et al. 2003, Blumberg S.J., et al. 2013, Hansen S.N., et al. 2014, Zaboltsky B., et al. 2015).

Det er vigtigt at understrege, at brugen af psykiatriske diagnoser generelt er steget voldsomt de sidste 20-30 år, samtidig med at der er dokumenteret fejl i diagnosticeringen. Undersøgelser viser, at mellem 40-70 % af psykiatriske diagnoser stilles forkert af psykologer og psykiatere (Freedman R. et al., 2013; Regier D. et al., 2013). Denne tendens kan skyldes manglende dybdegående kendskab til psykiatrisk nosologi (læren om diagnoser og diagnosticering) blandt psykiatere og psykologer. Der er også udfordringer med diagnoser som ADHD/ADD, som ikke længere anses som videnskabeligt valide på grund af deres store overlap med andre psykiatriske og fysiske lidelser (hjemmeside, www.adhd-add.dk kommer op 2026).

Fejldiagnoser og overdiagnosticering

Der er et væsentligt problem med fejldiagnoser af autisme, især blandt børn, unge og voksne. Ofte stilles en autisme-diagnose, som senere viser sig at være forkert. Det er dog sjældent, at voksne mennesker med autisme ikke har fået diagnosen. Dette kan skyldes, at psykiatriske diagnoser generelt overdiagnosticeres, hvilket også kan relateres til udfordringer i at stille autisme-diagnosen korrekt.

Forskning i psykiatrisk diagnostik og behandling

I Center for Kognitiv Adfærdsterapi forsker vi i psykiatrisk diagnostik, herunder behandlingen af angst, OCD, depression og selvværdsproblemer. Denne type forskning plejer at være forbeholdt universitetshospitaler, men vi mener, at den bedste behandling opnås gennem viden. Derfor er det centralt for os at udføre forskning, der både kan forbedre vores behandlingsresultater og bidrage med ny viden i området.

Angst hos mennesker med hjerneskader

Mennesker, der har fået en hjerneskade, kan også udvikle angst, især hvis deres evner til at forstå og navigere i verden er blevet markant påvirket. Vi tilbyder hjælp til at håndtere angst samt andre symptomer og problemer, der kan opstå som følge af hjerneskader.

CENTER FOR KOGNITIV

Har du spørgsmål?

Udfyld nedenstående kontaktformular, hvorefter vi kontakter dig.

Skriv meget gerne tidspunkt for, hvornår du vil kontaktes.​

Kognitiv adfærdsterapi i Værløse og online – erfaringer fra vores klienter

Hos Center for Kognitiv Adfærdsterapi i Værløse hjælper vi klienter i hele landet – både med online samtaler og fysiske møder i klinikken. Vi har mange klienter fra Hørsholm, Kongens Lyngby, Nærum, Gentofte, Kokkedal og resten af Nordsjælland, men tilbyder også onlineforløb og hjemmebesøg i hele Danmark.

Vil du også have hjælp?

Har du brug for effektiv kognitiv adfærdsterapi mod angst, stress, depression eller ADHD? Vi tilbyder behandling i Værløse og online. Kontakt os i dag for en uforpligtende samtale.

Emma, 16 år, Aalborg
Mine forældre tvang mig til at snakke med Martin, fordi de sagde, jeg forsømte skolen og ”bare sad derhjemme”. Ærligt, jeg var SÅ træt af at høre på voksne, der troede, de vidste alt om mit liv. Havde virkelig ikke lyst til at sidde og snakke om mine problemer – igen. Det var online, så havde ikke rigtig nogen undskyldning. Æv. Men Martin var ikke som de andre. Han droppede alt det kedelige voksen-snakkeri og forklarede tingene på en måde, man faktisk gad lytte til. Jeg lærte nogle tricks til at få styr på mit hoved uden at sige farvel til hele min personlighed. Og ja okay, jeg indrømmer det – mine forældre havde ret. Det hjalp faktisk.
Sofie, 28 år, Hørsholm
Jeg havde været igennem flere psykologforløb uden resultater, før jeg faldt over Martin. Det, der gjorde forskellen, var hans evne til at forklare tingene på en måde, der gav mening – både logisk og videnskabeligt. For første gang forstod jeg, hvad der skete i min hjerne, og hvorfor jeg reagerede, som jeg gjorde. Efter få sessioner kunne jeg komme tilbage til hverdagen, noget der før havde føltes umuligt. Det er nu tre år siden, og jeg har ikke haft brug for hverken samtaleterapi eller psykofarmaka siden.
Lucas, 21 år, Nærum
Før jeg startede i terapi hos Martin, følte jeg mig som en gåde, ingen kunne løse – ikke engang mig selv, HAH! Kæmpede med at huske ting, holde fokus og få ting gjort, men anede ikke hvorfor. Klassisk ADHD-hjerne!! Noget af det første, jeg lærte, var et ord, jeg aldrig havde hørt før: psykoedukation. Pludselig gav alt mening. Jeg forstod, hvorfor mit hoved føltes som kaos, og hvorfor jeg blev så let distraheret. Den indsigt ændrede alt. For første gang følte jeg mig ikke forkert – jeg forstod mig selv.
Mette, 37 år, Odense
Jeg havde prøvet alt. Terapier, selvhjælpsbøger, medicin – you name it - intet hjalp for alvor. Da jeg fandt Center for Kognitiv Adfærdsterapi, var jeg meget skeptisk, men også desperat. Allerede efter første samtale, forstod jeg min egen angst på en helt ny måde. Martin gav mig ikke bare værktøjer – han gav mig forståelse. Jeg oplevede en reel forandring, og for første gang i mange år følte jeg mig ikke fastlåst i mine egne tanker. I dag lever jeg et liv, jeg ikke troede var muligt. Tak, Martin!
Thomas, 50 år, Gentofte
Efter mange år med tilbagevendende depressioner havde jeg opgivet. Jeg havde affundet mig med, at livet bare ville føles sådan. Jeg bor i Gentofte, men da jeg hørte om Martin og hans tilgang, blev jeg nysgerrig og valgte at tage turen til hans klinik i Værløse. Det viste sig at være det hele værd. Hans metode var anderledes end alt, jeg tidligere havde oplevet – struktureret, logisk og videnskabeligt funderet. For første gang oplevede jeg en terapi, der rent faktisk virkede. Jeg har ikke haft en depressiv episode i over tre år nu, og jeg kan endelig sige, at jeg lever – ikke bare overlever.
Charlotte, 46 år, Kokkedal
Da jeg bor i Kokkedal, passede det mig perfekt med en blanding af online- og fysiske samtaler. Jeg opsøgte professionel hjælp, da stress havde taget overhånd i mit liv, og jeg følte mig fanget. Martins professionelle og forskningsbaserede tilgang gav mig de nødvendige værktøjer til at håndtere min stress effektivt. Hans forståelse for de underliggende mekanismer gjorde en verden til forskel! Tidligere har jeg været op til 2 sammenhængende år væk fra arbejdsmarkedet. Efter jeg begyndte hos Martin, gik der 14 dage, før jeg var tilbage på nedsat tid, og efter 1 måned, fuld tid. Jeg har ikke haft tilbagefald siden. At gå i behandling hos Martin har været den bedste investering, jeg nogensinde har gjort.
Anders, 34 år, København S.
Jeg gik hos en række forskellige psykologer i det traditionelle behandlingssystem for en del år tilbage, men intet hjalp. Havnede efterfølgende ved en tilfældighed hos Martin, hvilket skulle vise sig at være et stort omdrejningspunkt for mit mentale velbefindende. Jeg blev sat grundigt ind i hjernens forskellige mekanismer og hele interventionen blev understøttet af gode forklaringer, som ikke kun var logiske og til at forstå, men også videnskabeligt velfunderede. Efter blot få behandlinger kunne jeg stoppe med lykkepiller, hvilket hidtil havde været en umulig opgave. Dette ligger helt tilbage i 2011 og jeg har ikke brugt, eller haft behov for, medicin siden. Jeg anbefaler derfor Martin og Center for Kognitiv Adfærdsterapi til alle, for hvem behandlingsmulighederne føles udtømte.
Pia, 79 år, Kgs. Lyngby
Efter 30 år med vooldsom angst er Martin den eneste der ved bare en samtale har ”talt” mig ud af angsten. Han har en indsigt og forklaring som gør, at jeg kan forstå angsten og derved slappe af. Han er ganske enkelt fænomenal. Sympatisk og empatisk. Har prøvet ALT!!! Og kun Martin har kunnet hjælpe. Giv dig selv den gave at gå til ham. Jeg elsker ham. ❤️ Og det må jeg godt sige som snart 80-årig. Tak, kære Martin.

Vil du i kontakt med Cen​ter For Kognitiv Adfærdsterapi ApS?

Udfyld formularen herunder og vi kontakter dig hurtigst muligt.

+45 70 26 06 76
kontakt@ckat.dk