Selvstimulerende og selvskadende adfærd

Selvstimulerende Adfærd
Selvstimulerende adfærd refererer til handlinger, der udføres med det formål at skabe stærke kropslige fornemmelser. For personen, der udøver denne adfærd, kan målet være at opleve intens fysisk stimulering, som kan hjælpe med at regulere følelsesmæssige tilstande og reducere negative tanker. Det kan for eksempel være gentagne bevægelser, der skaber en intens følelse i kroppen, som giver en form for lindring eller fokus, der mindsker psykisk ubehag.

Selvskadende Adfærd
Selvskadende adfærd, som for eksempel cutting (skæring af huden), kan have et lignende formål i den forstand, at personen søger at reducere intens følelsesmæssig smerte eller ubehag. Dog involverer denne adfærd ofte også et element af selvstraffelse, hvor individet føler et behov for at påføre sig selv fysisk smerte som en form for kompensation for oplevede fejl, skuffelser eller følelser af ikke at være god nok.

Terapeutisk Intervention
Begge adfærdsformer er komplekse og kræver en dybdegående forståelse af de underliggende psykologiske mekanismer. De kan være et resultat af forsøget på at regulere svære følelser som angst, depression eller vrede, og de kan fungere som midlertidige mekanismer til at håndtere følelsesmæssigt kaos. Dog kan de også skabe yderligere problemer og konsekvenser, og derfor er det afgørende at arbejde med de dybereliggende årsager gennem terapeutisk intervention og støtte.

Trikotillomani (hårudtrækning)

Hvad er trikotillomani?
Trikotillomani, også kendt som “hårudtrækning,” er en form for selvstimulerende adfærd, som rammer mellem 1 og 3,5 % af befolkningen. Tilstanden opstår typisk i barndommen eller under puberteten og blev første gang beskrevet i 1889. Ved trikotillomani har man en vane med at rive hår ud, ofte fra hovedbunden, men det kan også ske andre steder på kroppen, herunder øjenvipper og øjenbryn. For mange resulterer denne adfærd i tydelige og generende hårtab.

Følelser og reaktioner ved hårudtrækning
Nogle mennesker med trikotillomani bruger de afrevne hår til at stimulere fx læberne eller andre kropsdele, hvilket kan give en følelse af velbehag og afslapning. Selve adfærden giver ofte en umiddelbar positiv fornemmelse eller en følelse af ro.

Årsager til vanskeligheder ved at stoppe
Trangen til at rive hår ud bliver ofte forværret i perioder med stress eller ved negative tanker. Mange forsøger at skjule deres hårtab og oplever skam og lavt selvværd som følge af adfærden. Der kan være flere årsager til, at det er svært at stoppe denne vane:

  • Adfærden skaber for mange en følelse af velbehag og afslapning.
  • Den kan reducere stress og dæmpe negative tanker.
  • Den automatiseres over tid og bliver en fastgroet vane.
  • De fleste oplever en stærk trang (craving), når de forsøger at undgå adfærden.

Behandling af trikotillomani
Trods disse udfordringer kan trikotillomani behandles effektivt med kognitiv adfærdsterapi, som hjælper mange med at genvinde både selvværd og kontrol over adfærden. Med den rette behandling er det muligt at stoppe hårudtrækningen, genopbygge sit selvværd og få en sund og fyldig hårpragt igen.

Cutting

Cutting er en betegnelse, der bruges til at beskrive en særlig form for adfærd, hvor især unge skærer eller snitter i sig selv. Handlingerne udføres som regel ikke med et ønske om at tage livet af sig selv. For nogle kan cutting have til formål at straffe sig selv, men for de fleste er hensigten at skabe afstand til negative tanker, en negativ selvopfattelse eller andre former for ubehagelige forestillinger. Cutting kan desuden fremkalde følelser af ro og velbehag for mange, hvilket kan være en yderligere årsag til at fortsætte adfærden.

Årsager til cutting

Cutting kan opstå i forbindelse med en bred vifte af problematikker, såsom lavt selvværd, angst, OCD eller visse personlighedsforstyrrelser. For personer, der kæmper med disse problemer, kan cutting fungere som en måde at håndtere følelserne på. Selve handlingen kan skabe en følelse af lettelse, som kan være svær at opgive, selvom det kan føre til skader.

Behandling af cutting

Cutting kan behandles effektivt, men hvis cutting er opstået som følge af underliggende lidelser eller problemer, skal disse også behandles, da der ellers er en betydelig risiko for tilbagefald. Kognitiv adfærdsterapi og andre former for psykoterapi er de primære behandlingsmetoder, der anvendes for at hjælpe personer med cutting med at håndtere deres følelser og adfærd på sundere måder.

CENTER FOR KOGNITIV

Har du spørgsmål?

Udfyld nedenstående kontaktformular, hvorefter vi kontakter dig.

Skriv meget gerne tidspunkt for, hvornår du vil kontaktes.​

Kognitiv adfærdsterapi i Værløse og online – erfaringer fra vores klienter

Hos Center for Kognitiv Adfærdsterapi i Værløse hjælper vi klienter i hele landet – både med online samtaler og fysiske møder i klinikken. Vi har mange klienter fra Hørsholm, Kongens Lyngby, Nærum, Gentofte, Kokkedal og resten af Nordsjælland, men tilbyder også onlineforløb og hjemmebesøg i hele Danmark.

Vil du også have hjælp?

Har du brug for effektiv kognitiv adfærdsterapi mod angst, stress, depression eller ADHD? Vi tilbyder behandling i Værløse og online. Kontakt os i dag for en uforpligtende samtale.

Emma, 16 år, Aalborg
Mine forældre tvang mig til at snakke med Martin, fordi de sagde, jeg forsømte skolen og ”bare sad derhjemme”. Ærligt, jeg var SÅ træt af at høre på voksne, der troede, de vidste alt om mit liv. Havde virkelig ikke lyst til at sidde og snakke om mine problemer – igen. Det var online, så havde ikke rigtig nogen undskyldning. Æv. Men Martin var ikke som de andre. Han droppede alt det kedelige voksen-snakkeri og forklarede tingene på en måde, man faktisk gad lytte til. Jeg lærte nogle tricks til at få styr på mit hoved uden at sige farvel til hele min personlighed. Og ja okay, jeg indrømmer det – mine forældre havde ret. Det hjalp faktisk.
Sofie, 28 år, Hørsholm
Jeg havde været igennem flere psykologforløb uden resultater, før jeg faldt over Martin. Det, der gjorde forskellen, var hans evne til at forklare tingene på en måde, der gav mening – både logisk og videnskabeligt. For første gang forstod jeg, hvad der skete i min hjerne, og hvorfor jeg reagerede, som jeg gjorde. Efter få sessioner kunne jeg komme tilbage til hverdagen, noget der før havde føltes umuligt. Det er nu tre år siden, og jeg har ikke haft brug for hverken samtaleterapi eller psykofarmaka siden.
Lucas, 21 år, Nærum
Før jeg startede i terapi hos Martin, følte jeg mig som en gåde, ingen kunne løse – ikke engang mig selv, HAH! Kæmpede med at huske ting, holde fokus og få ting gjort, men anede ikke hvorfor. Klassisk ADHD-hjerne!! Noget af det første, jeg lærte, var et ord, jeg aldrig havde hørt før: psykoedukation. Pludselig gav alt mening. Jeg forstod, hvorfor mit hoved føltes som kaos, og hvorfor jeg blev så let distraheret. Den indsigt ændrede alt. For første gang følte jeg mig ikke forkert – jeg forstod mig selv.
Mette, 37 år, Odense
Jeg havde prøvet alt. Terapier, selvhjælpsbøger, medicin – you name it - intet hjalp for alvor. Da jeg fandt Center for Kognitiv Adfærdsterapi, var jeg meget skeptisk, men også desperat. Allerede efter første samtale, forstod jeg min egen angst på en helt ny måde. Martin gav mig ikke bare værktøjer – han gav mig forståelse. Jeg oplevede en reel forandring, og for første gang i mange år følte jeg mig ikke fastlåst i mine egne tanker. I dag lever jeg et liv, jeg ikke troede var muligt. Tak, Martin!
Thomas, 50 år, Gentofte
Efter mange år med tilbagevendende depressioner havde jeg opgivet. Jeg havde affundet mig med, at livet bare ville føles sådan. Jeg bor i Gentofte, men da jeg hørte om Martin og hans tilgang, blev jeg nysgerrig og valgte at tage turen til hans klinik i Værløse. Det viste sig at være det hele værd. Hans metode var anderledes end alt, jeg tidligere havde oplevet – struktureret, logisk og videnskabeligt funderet. For første gang oplevede jeg en terapi, der rent faktisk virkede. Jeg har ikke haft en depressiv episode i over tre år nu, og jeg kan endelig sige, at jeg lever – ikke bare overlever.
Charlotte, 46 år, Kokkedal
Da jeg bor i Kokkedal, passede det mig perfekt med en blanding af online- og fysiske samtaler. Jeg opsøgte professionel hjælp, da stress havde taget overhånd i mit liv, og jeg følte mig fanget. Martins professionelle og forskningsbaserede tilgang gav mig de nødvendige værktøjer til at håndtere min stress effektivt. Hans forståelse for de underliggende mekanismer gjorde en verden til forskel! Tidligere har jeg været op til 2 sammenhængende år væk fra arbejdsmarkedet. Efter jeg begyndte hos Martin, gik der 14 dage, før jeg var tilbage på nedsat tid, og efter 1 måned, fuld tid. Jeg har ikke haft tilbagefald siden. At gå i behandling hos Martin har været den bedste investering, jeg nogensinde har gjort.
Anders, 34 år, København S.
Jeg gik hos en række forskellige psykologer i det traditionelle behandlingssystem for en del år tilbage, men intet hjalp. Havnede efterfølgende ved en tilfældighed hos Martin, hvilket skulle vise sig at være et stort omdrejningspunkt for mit mentale velbefindende. Jeg blev sat grundigt ind i hjernens forskellige mekanismer og hele interventionen blev understøttet af gode forklaringer, som ikke kun var logiske og til at forstå, men også videnskabeligt velfunderede. Efter blot få behandlinger kunne jeg stoppe med lykkepiller, hvilket hidtil havde været en umulig opgave. Dette ligger helt tilbage i 2011 og jeg har ikke brugt, eller haft behov for, medicin siden. Jeg anbefaler derfor Martin og Center for Kognitiv Adfærdsterapi til alle, for hvem behandlingsmulighederne føles udtømte.
Pia, 79 år, Kgs. Lyngby
Efter 30 år med vooldsom angst er Martin den eneste der ved bare en samtale har ”talt” mig ud af angsten. Han har en indsigt og forklaring som gør, at jeg kan forstå angsten og derved slappe af. Han er ganske enkelt fænomenal. Sympatisk og empatisk. Har prøvet ALT!!! Og kun Martin har kunnet hjælpe. Giv dig selv den gave at gå til ham. Jeg elsker ham. ❤️ Og det må jeg godt sige som snart 80-årig. Tak, kære Martin.

Vil du i kontakt med Cen​ter For Kognitiv Adfærdsterapi ApS?

Udfyld formularen herunder og vi kontakter dig hurtigst muligt.

+45 70 26 06 76
kontakt@ckat.dk