Tourettes syndrom (+)

Tourettes syndrom

Tourettes syndrom er en neurologisk lidelse, der, som nævnt, medfører ufrivillige bevægelser, pusten, lyde eller ord. Tourettes syndrom giver ofte mange frustrationer, irritation, nedtrykthed og udmattelse, og jo værre symptomerne er i Tourettes syndrom, jo mere vil det frembringe symptomer, som kunne minde om ADHD/ADD.

Tourettes syndrom involverer tics, som er pludselige opståede ufrivillige bevægelser, tics, verbale tics eller lyde (APA 2013). Bevægelserne kan være blinken med øjnene, kaste med hovedet, trækken på skuldrene, pludselige ryk, grimasser eller andre gentagne bevægelser med kroppen. Tics’ene kan også forekomme i form af lyde. Disse lyde kan fx være hosten, pusten, snøften, rømmen, grynten, gøen eller skrigen. Nogle gentager, hvad andre siger (ekkolali), nogle gentager det, de selv lige har sagt (palilali). De kan også stamme, og der er nogle, som ufrivilligt ytrer upassende ord (coprolali).

Marquise de Dampierre var den første, der blev beskrevet med Tourettes syndrom, og det var i 1825 på Salpetrière Hospital i Paris af lægen Jean Marc Itard. 50 år efter, i 1858, beskrev Georges Albert Edouard Brutus Gilles de la Tourette 9 patienter med tilsvarende symptomer. Lidelsen blev senere opkaldt efter Gilles de la Tourette som Gilles de Tourettes Syndrom.

Forekomst og symptomer

Tourettes syndrom rammer ca. 0,8 % (der er målt mellem 0,3-5,7 %) af befolkningen og starter i barndommen – typisk i 4-8-årsalderen. For drenges vedkommende starter lidelsen lidt tidligere end pigers. Det er oftere drenge (75 %) end piger (25 %), der får Tourettes syndrom. Mennesker med Tourettes syndrom er normalt begavet, men mange vil udvikle angst, OCD, depression og selvværdsproblemer som følge af Tourettes syndrom. Nogle vil opleve, at Tourettes syndrom vil aftage jo ældre man bliver, og for nogle forsvinder det helt, mens andre oplever, at det fortsætter.

Behandling af Tourettes syndrom

Traditionelt bruger man antipsykotisk medicin i lav dosis til at dæmpe tics. I 1961 forsøgte man at behandle Tourettes syndrom med Haloperidol (Seignot M.J.N. 1961), og man opnåede relativt gode resultater, som blev yderligere underbygget i 1970’erne (Shapiro A.K., et al 1973, Briiuin R.D, et al 1976, Sweet R.D., et al 1976, Shapiro A.K., et al 1978), hvor man så en effekt hos 89 % af de Tourette-ramte, der fik stoffet. Lignende effektmålinger er også set med nyere antipsykotiske præparater. De antipsykotiske præparater gives i lav dosis, og stofferne sænker generelt hele hjernens aktivitetsniveau, men i særlig grad også påvirker basalganglierne, da disse præparater fungerer ved at hæmme serotonin- og dopaminsystemerne.

Kognitiv Adfærdsterapi og medicinsk behandling af Tourettes syndrom

Kognitiv adfærdsterapi (CBT) er effektiv til at reducere symptomerne på Tourettes syndrom, men kan ikke fjerne dem. Man kan lære at kontrollere Tourettes syndrom langt hen ad vejen, og terapi kan hjælpe med at håndtere de følelsesmæssige og sociale udfordringer, der kan opstå som følge af lidelsen.

Sammenhæng med Tourettes syndrom, ADHD/ADD og OCD

Tourettes syndrom medfører ofte symptomer, der minder om ADHD/ADD og OCD. Derfor gives medicin som Ritalin eller lignende stoffer målrettet ADHD/ADD-symptomerne, samt antidepressiva mod angst og OCD (Kurlan R.M. 2014). Disse stoffer kan dog modvirke hinanden, da antipsykotisk medicin blokerer dopamin- og serotoninreceptorer og sænker aktiviteten i dopamin- og serotonin-systemerne, mens antidepressiva og Ritalin øger aktiviteten i disse systemer. Derfor ser man ofte, at mennesker med Tourettes syndrom oplever en forøgelse af tics, når de får ADHD/ADD-medicin (Block M.H., et al 2009).

Tourettes Syndrom og ADHD/ADD

Forskellige undersøgelser viser, at Tourettes syndrom optræder sammen med ADHD/ADD i omkring 30-90 % af tilfældene. I mange af disse tilfælde ser ADHD/ADD-symptomerne ud til at være en konsekvens af Tourettes syndrom og ikke en uafhængig lidelse.

Tourettes syndrom og neurobiologi

Hjernescanninger af mennesker med Tourettes syndrom har ikke vist nogen entydige sammenhænge, men der er en bred enighed om, at basalganglierne er involverede i lidelsen. Man antager, at der er visse områder i basalganglierne, som er særligt følsomme, og som ved en lille stimulus i disse kredsløb medfører signaliseringer, der udløser muskulære sammentrækninger, lyde m.m. Der har været undersøgelser, som har forsøgt at identificere problemer i dopamin-systemet hos mennesker med Tourettes syndrom, men resultaterne er blandede, og der er ikke nogen klar konsensus. Man ved dog, at Tourettes syndrom er arveligt, og der findes genetiske sammenhænge, som bekræfter dette.

CENTER FOR KOGNITIV

Har du spørgsmål?

Udfyld nedenstående kontaktformular, hvorefter vi kontakter dig.

Skriv meget gerne tidspunkt for, hvornår du vil kontaktes.​

Kognitiv adfærdsterapi i Værløse og online – erfaringer fra vores klienter

Hos Center for Kognitiv Adfærdsterapi i Værløse hjælper vi klienter i hele landet – både med online samtaler og fysiske møder i klinikken. Vi har mange klienter fra Hørsholm, Kongens Lyngby, Nærum, Gentofte, Kokkedal og resten af Nordsjælland, men tilbyder også onlineforløb og hjemmebesøg i hele Danmark.

Vil du også have hjælp?

Har du brug for effektiv kognitiv adfærdsterapi mod angst, stress, depression eller ADHD? Vi tilbyder behandling i Værløse og online. Kontakt os i dag for en uforpligtende samtale.

Emma, 16 år, Aalborg
Mine forældre tvang mig til at snakke med Martin, fordi de sagde, jeg forsømte skolen og ”bare sad derhjemme”. Ærligt, jeg var SÅ træt af at høre på voksne, der troede, de vidste alt om mit liv. Havde virkelig ikke lyst til at sidde og snakke om mine problemer – igen. Det var online, så havde ikke rigtig nogen undskyldning. Æv. Men Martin var ikke som de andre. Han droppede alt det kedelige voksen-snakkeri og forklarede tingene på en måde, man faktisk gad lytte til. Jeg lærte nogle tricks til at få styr på mit hoved uden at sige farvel til hele min personlighed. Og ja okay, jeg indrømmer det – mine forældre havde ret. Det hjalp faktisk.
Sofie, 28 år, Hørsholm
Jeg havde været igennem flere psykologforløb uden resultater, før jeg faldt over Martin. Det, der gjorde forskellen, var hans evne til at forklare tingene på en måde, der gav mening – både logisk og videnskabeligt. For første gang forstod jeg, hvad der skete i min hjerne, og hvorfor jeg reagerede, som jeg gjorde. Efter få sessioner kunne jeg komme tilbage til hverdagen, noget der før havde føltes umuligt. Det er nu tre år siden, og jeg har ikke haft brug for hverken samtaleterapi eller psykofarmaka siden.
Lucas, 21 år, Nærum
Før jeg startede i terapi hos Martin, følte jeg mig som en gåde, ingen kunne løse – ikke engang mig selv, HAH! Kæmpede med at huske ting, holde fokus og få ting gjort, men anede ikke hvorfor. Klassisk ADHD-hjerne!! Noget af det første, jeg lærte, var et ord, jeg aldrig havde hørt før: psykoedukation. Pludselig gav alt mening. Jeg forstod, hvorfor mit hoved føltes som kaos, og hvorfor jeg blev så let distraheret. Den indsigt ændrede alt. For første gang følte jeg mig ikke forkert – jeg forstod mig selv.
Mette, 37 år, Odense
Jeg havde prøvet alt. Terapier, selvhjælpsbøger, medicin – you name it - intet hjalp for alvor. Da jeg fandt Center for Kognitiv Adfærdsterapi, var jeg meget skeptisk, men også desperat. Allerede efter første samtale, forstod jeg min egen angst på en helt ny måde. Martin gav mig ikke bare værktøjer – han gav mig forståelse. Jeg oplevede en reel forandring, og for første gang i mange år følte jeg mig ikke fastlåst i mine egne tanker. I dag lever jeg et liv, jeg ikke troede var muligt. Tak, Martin!
Thomas, 50 år, Gentofte
Efter mange år med tilbagevendende depressioner havde jeg opgivet. Jeg havde affundet mig med, at livet bare ville føles sådan. Jeg bor i Gentofte, men da jeg hørte om Martin og hans tilgang, blev jeg nysgerrig og valgte at tage turen til hans klinik i Værløse. Det viste sig at være det hele værd. Hans metode var anderledes end alt, jeg tidligere havde oplevet – struktureret, logisk og videnskabeligt funderet. For første gang oplevede jeg en terapi, der rent faktisk virkede. Jeg har ikke haft en depressiv episode i over tre år nu, og jeg kan endelig sige, at jeg lever – ikke bare overlever.
Charlotte, 46 år, Kokkedal
Da jeg bor i Kokkedal, passede det mig perfekt med en blanding af online- og fysiske samtaler. Jeg opsøgte professionel hjælp, da stress havde taget overhånd i mit liv, og jeg følte mig fanget. Martins professionelle og forskningsbaserede tilgang gav mig de nødvendige værktøjer til at håndtere min stress effektivt. Hans forståelse for de underliggende mekanismer gjorde en verden til forskel! Tidligere har jeg været op til 2 sammenhængende år væk fra arbejdsmarkedet. Efter jeg begyndte hos Martin, gik der 14 dage, før jeg var tilbage på nedsat tid, og efter 1 måned, fuld tid. Jeg har ikke haft tilbagefald siden. At gå i behandling hos Martin har været den bedste investering, jeg nogensinde har gjort.
Anders, 34 år, København S.
Jeg gik hos en række forskellige psykologer i det traditionelle behandlingssystem for en del år tilbage, men intet hjalp. Havnede efterfølgende ved en tilfældighed hos Martin, hvilket skulle vise sig at være et stort omdrejningspunkt for mit mentale velbefindende. Jeg blev sat grundigt ind i hjernens forskellige mekanismer og hele interventionen blev understøttet af gode forklaringer, som ikke kun var logiske og til at forstå, men også videnskabeligt velfunderede. Efter blot få behandlinger kunne jeg stoppe med lykkepiller, hvilket hidtil havde været en umulig opgave. Dette ligger helt tilbage i 2011 og jeg har ikke brugt, eller haft behov for, medicin siden. Jeg anbefaler derfor Martin og Center for Kognitiv Adfærdsterapi til alle, for hvem behandlingsmulighederne føles udtømte.
Pia, 79 år, Kgs. Lyngby
Efter 30 år med vooldsom angst er Martin den eneste der ved bare en samtale har ”talt” mig ud af angsten. Han har en indsigt og forklaring som gør, at jeg kan forstå angsten og derved slappe af. Han er ganske enkelt fænomenal. Sympatisk og empatisk. Har prøvet ALT!!! Og kun Martin har kunnet hjælpe. Giv dig selv den gave at gå til ham. Jeg elsker ham. ❤️ Og det må jeg godt sige som snart 80-årig. Tak, kære Martin.

Vil du i kontakt med Cen​ter For Kognitiv Adfærdsterapi ApS?

Udfyld formularen herunder og vi kontakter dig hurtigst muligt.

+45 70 26 06 76
kontakt@ckat.dk