Angst adfærd

Undgåelsesadfærd

Mennesker med angst vil typisk forsøge at undgå det, som de føler udløser angst. Når man er angst, vil man forsøge at søge sikkerhed, og efterhånden vil mange undgå enhver sammenhæng, situation, handling eller fravær af handling, der tidligere har optrådt i forbindelse med angst. Den form for angst adfærd, som handler om at man får en stærk trang til at komme væk fra angsten eller de angstudløsende situationer kaldes undgåelsesadfærd.

Undgåelsesadfærden betyder, at man lærer at reagere mere og mere på angst med en uhensigtsmæssig adfærd, som både får betydning for selvværdet på en negativ måde og på ens bevægelsesfrihed. Man vil undgå at opleve angsten eller det man frygter, og man vil komme til på det forkerte grundlag at lære, at det var godt med undgåelsesadfærden – for havde man ikke undgået det, var det gået galt, vil man mange tænke.

Man opdager altså ikke, at det heller ikke var gået galt uden undgåelsesadfærden. Man får ikke bevis for, at der ikke sker, alt det man forestiller sig. Tværtimod bliver de fleste mere og mere overbevist om, at de sammenhænge, de forbinder med angst, er farlige. Og efterhånden bliver der for mange flere og flere steder, som fremkalder angst og som man så undgår. Undgåelsesadfærd kan tage mange former. Nogle vil f.eks. undgå at tage offentlige transportmidler, andre vil undgå sociale situationer, andre igen vil undgå at blive skyld i at have glemt at lukke for gassen og afstedkomme en ulykke.

Angst adfærd kan også være af rituel art, hvor adfærden i sig selv har til formål at reducere angstfølelsen eller de negative tanker, som frembringer angsten. Der findes mange typer adfærd, som er forbundet med angsten, og som er med til at vedligeholde angsten. Selvstimulerende adfærd som at hive hår ud, pille i knopper på huden, bide negle, “cutting” m.m. kan også fungere som angst reducerende adfærd. Det er dog ikke altid, at disse adfærdsformer er angst adfærd, de kan der imod være knyttet til lyst. Mange gange ser man begge elementer i den type adfærd.

I kognitiv adfærdsterapi lære man at bryde disse negative mønster, man lærer at forstå angsten, hvordan vores forestilling om det vi frygter og vores egne tanker og tiltro til os selv, spiller ind i de onde cirkler man nemt kommer ind i, når man udvikler angst. Angst adfærd hos voksne og børn er ikke grundliggende forskellig fra hinanden, men vi arbejder dog lidt forskelligt med angst adfærden.

For at læse mere om hvordan vi arbejder med angsten og undgåelsesadfærd. Læs om kognitiv adfærdsterapi under “Terapi”.​

Yderligere information?

For yderligere information, er du meget velkommen til at kontakte os via nedenstående kontaktformular, på e-mail: pshus@post.tele.dk eller på telefon: 70 26 06 76. Vi har telefontid alle hverdage fra kl. 09.00-13.00.

Har du spørgsmål?

Udfyld nedenstående kontaktformular, hvorefter vi kontakter dig.

Skriv meget gerne tidspunkt for, hvornår du vil kontaktes.​

 
 
 
 
Nogle felter er ikke udfyldt korrekt

Besøg klinikken

​​Ny Vestergårdsvej 5b, 3500 Værløse

CVR-nummer: 26989264

Klik her for rutevejledning

Telefontider

Mandag - fredag

9.00 - 13.00

Vores søde og rare sekretær Maida kan træffes mellem 9.00-13.00 mandag til fredag på telefon: 70 26 06 76

​CEN​TER FOR KOGNITIV ADFÆRDSTERAPI ApS​

​​Telefon: 70 26 06 76

E-mail: mlb@live.dk

Har du spørgsmål?

Udfyld nedenstående kontaktformular, hvorefter vi kontakter dig. 

Skriv meget gerne tidspunkt for, hvornår du vil kontaktes.​

 
 
 
 
Nogle felter er ikke udfyldt korrekt