Hvad er panikangst

Mellem 1.5-4% udvikler på et eller andet tidspunkt i deres liv panikangst. Det er sjældent at panikangst udvikles før det 15. leve år, men det forekommer. Panikangst udvikles hovedsageligt midt i 20’erne, og udvikles meget sjældent hos folk over 65 år. Undersøgelser påpeger kønsforskelle m.h.t. udbredelsen lidelsen, og noget tyder på at kvinder har større tendens til at udvikle panikangst. M.h.t. kulturelle forskelle ser det ud til, at udbredelsen af denne angstlidelse ikke variere meget fra land til land. Terminologien ”panik” kommer fra den græske gud Pan. Ifølge græsk mytologi.

Karakteristisk og forekomst af panikangst

Panikangst forekommer hos almindelige mennesker (i et betydeligt mindre omfang) og hos mennesker med andre lidelser end panikangst.

Panikangst er karakteristisk ved panikanfald, hvor det i starten opleves, som de kommer ud af den blå luft. Angsten opleves intenst og panikangsten opleves, som personen står over for en umiddelbart forestående katastrofe. Angstanfaldene udvikler sig ofte på få minutter sig i sådan en grad, at der går panik i personen. Anfaldene varer gennemsnitligt mellem 5-30 min. Karakteristisk er det også at ”føle sig fanget”, ”ingen vej tilbage eller ud” eller på anden vis føle sig totalt hjælpeløs. Personen, der oplever panikangst vil oftest have en meget stærk trang til komme ud eller væk. Efter selve panikanfaldet vil personen ofte være lettere angst, rystet og træt. Denne tilstand kan vare fra ½ time til flere timer.

Ofte vil den panikramte udvikle et permanent handleberedskab, som kan komme til udtryk i at klienten tænker ”Hvad nu hvis jeg få et anfald til, ja så må jeg søge for…”. Den panikramte vil også være præget af oplevelsen af manglende kontrol og hyperopmærksomhed overfor faresignaler, hvor det ikke lykkes at bearbejde og vurdere disse realistisk. Denne hyperopmærksomhed kan i sig selv fremkalde panikangst, da f.eks. en overopmærksomhed på hjertet kan foranledige uregelmæssige hjerteslag eller en stigning i frekvensen af hjerteslaget. Personen vil ofte prøve at undgå situationer, hvor angsten forventes at blive udløst (undgåelsesadfærd).​

Kropslige og følelsesmæssige panikangst symptomer:

 • Hjertebanken (det er ikke ualmindeligt at hjerteslagene under et panikanfald stiger med 20 slag i minuttet eller mere, men det ses også at der ikke sker en øgning i hjerteslagsfrekvensen).
 • Sveden
 • Rysten
 • Mundtørhed
 • Åndedrætsbesvær
 • Kvælningsfornemmelse
 • Smerte eller trykken i brystkassen
 • Kvalme eller maveuro
 • Svimmelhed
 • Kuldegysninger eller hedeture
 • Uvirkelighedsfølelse

​​

Kognitive symptomer:

 • Angstfulde forestillinger og tanker om, f.eks. at,
  ”Jeg dør af et hjertestop”
 • ”Jeg mister kontrollen og gør noget forfærdeligt”
 • ”Jeg bliver sindssyg”
 • ”Jeg besvimer”
 • ”Jeg begynder at skrige”
 • ”Jeg bliver kvalt”

Oplevelsen af at have et panikanfald giver en fornemmelse af, at katastrofen er nært forestående. Klienter beskriver, at de på en skala fra 0-100 oplever, at der er mellem 60-100 % chance for at katastrofen sker, når de har panikangst, og at angstniveauet ligger mellem 7-10 på en skala fra 0-10.

Selv om panikangst er meget ubehagelig, så er den grundlæggende ikke svær at behandle, hvis den optræder alene. Panikangst kan dog optræde samme med OCD, agorafobi, socialangst og GAD. Hvis panikangsten optræder med disse andre problemstillinger, vil den nogle gange tage noget længere tid at behandle. Varigheden af behandlingen ved ren panik plejer at tage imellem 3-12 timer.

​​

Behandling af panikangst

Vi arbejder med kognitiv adfærdsterapi og er eksperter i blandt andet angst-, OCD- og depressionsbehandling.
Vi behandler panikangst i vores klinik beliggenhed i Værløse, men vi tager klienter ind fra hele Danmark og udlandet.

Få behandling af panikangst hos Center for kognitiv adfærdsterapi. Kontakt os på E-mail: martin@ckat.dk via nedenstående kontaktformular eller på telefon: 70 26 06 76 og få behandling af panikangst. Vi har telefontid alle hverdage fra kl. 09.00-13.00.

Har du spørgsmål?

Udfyld nedenstående kontaktformular, hvorefter vi kontakter dig.

Skriv meget gerne tidspunkt for, hvornår du vil kontaktes.​

 
 
 
 
Nogle felter er ikke udfyldt korrekt

Besøg klinikken

​​Ny Vestergårdsvej 5b, 3500 Værløse

CVR-nummer: 26989264

Klik her for rutevejledning

Telefontider

Mandag - fredag

9.00 - 13.00

Vores søde og rare sekretær Maida kan træffes mellem 9.00-13.00 mandag til fredag på telefon: 70 26 06 76

​CEN​TER FOR KOGNITIV ADFÆRDSTERAPI ApS​

​​Telefon: 70 26 06 76

E-mail: martin@ckat.dk

Har du spørgsmål?

Udfyld nedenstående kontaktformular, hvorefter vi kontakter dig. 

Skriv meget gerne tidspunkt for, hvornår du vil kontaktes.​

 
 
 
 
Nogle felter er ikke udfyldt korrekt