OCD og symptomer herfor
Obsessive Compulsive Disorder (OCD) symptomer, kendetegnes ved enten tvangstanker, tvangshandlinger eller begge dele.
Tvangstanker kan antage mange former, men handler ofte om emner som bakterier, snavs, sygdom, død, sex, religion, tanker om at opføre sig upassende eller mærkeligt, tanker om at kunne komme til at skade andre m.fl.
Tvangshandlinger findes i et utal af variationer, men nogle af de typiske er: Vaskeritualer, tjekketvang, tælleritualer, forestillingsritualer (mentale tvangs-handlinger), ordne og arrangere ting på bestemte måder, optagethed af symmetri, overtroiske ritualer, undgåelses adfærd m.m.
Kognitiv adfærdsterapi, som Center for Kognitiv Adfærdsterapi bruger ved behandling, er beviseligt den mest effektive form for behandling af OCD. Derfor anvender vi denne teknik.
OCD – fri for tvangstanker
Af Jakob Poulsen
Opskriften til at komme af med sin OCD lyder simpel. Det kræver tre ingredienser. 1) God terapi 2) Selvrefleksion og 3) Hårdt og målrettet arbejde. Jeg vil i det følgende kort fortælle om, hvordan jeg i samarbejde med psykolog Martin Bergen har arbejdet på at slippe af med mine tvangstanker.
Baggrund:
Når jeg kigger tilbage i mit liv har jeg tilbage fra min barndom oplevet perioder med tvangstanker. Som barn var det frygten for at punktere cykler eller frygter for at folk skulle beskylde mig for at stjæle, når jeg gik ind i en butik. Jeg holdt mine tanker hemmelige og med tiden forsvandt de.
Da jeg startede på universitetet og flyttede til Århus fik jeg endnu engang tvangstanker, som kom til at omhandle frygten for at skade mig selv eller andre. De gik dog også væk med tiden.
Tankerne tog for alvor til igen, da jeg i en alder af 34 år mistede min far, og min mor i den samme periode begyndte at blive dement. Jeg troede i lang tid, at det var en sorgproces, men efter nogle år fik jeg diagnosen OCD hos psykiatrien i Roskilde.
Jeg opsøgte derfor psykolog Martin Bergen, da hans tilgang om at komme af med diagnosen uden medicin virkede tiltalende på mig.
Terapi:
I løbet af 3 behandlinger med særlig fokus på eksponering af de tvangstanker jeg var bange for, kom jeg med Martins hjælp hurtigt af med langt størstedelen af mine tanker, og samtidig klingede de stille og roligt af i styrke. Eksponeringen, samt den udvidede forståelse for sygdommen, skabte en tryghed og stille og roligt fik jeg opbygget en tillid til, at jeg ikke kunne finde på at handle på mine tanker. Jeg plejer at sige, terapien tager hurtigt 80% af symptomerne, resten er selvrefleksion og hårdt arbejde.
Reflekter og opstil delmål:
Derfra startede en lang sej proces for at komme af med tvangstankerne. Efter hver behandling opstillede Martin og jeg 2-3 delmål, som jeg skulle arbejde med inden næsten seance. Og i denne fase er det altafgørende for at lykkes, at du arbejder målrettet med dine fokusområder mellem behandlingerne, hvis man har et ønske om at nå i mål. Derudover er det vigtigt, at du løbende reflekterer og evaluerer din udvikling, så du har en platform for den næste samtale. Og accepter: Det er kun i disneyfilm, hvor der udelukkende sker fremgang. Du vil med sikkerhed opleve op- og nedture, men på den lange bane vil du se en positiv effekt. For mig var det de vigtige redskaber til at slippe af de sidste 20% af symptomerne.
Kommer jeg nogensinde i mål?
Jeg er badmintontræner og har selv dyrket sport hele mit liv. Jeg er god til at stille mål og gå efter dem. I sig selv en styrke, men i styrken mødes i dette tilfælde også en udfordring. For som Martin har formuleret det, ”målet er ikke at slippe af med dine tvangstanker”. Og jeg har kæmpet lang tid med at acceptere, at disse tanker gerne må opstå, men de skal bare ikke have nogen betydning. Og det er lidt paradoksalt, at man her foran målstregen må acceptere, at man ikke skal helt i mål. For selvfølgelig er en utopi at tro, at destruktive tanker ikke kan opstå. Så sejren for mig består i rejsen og den personlige udvikling, som jeg i dag kan se tilbage på med stor stolthed