Lev dit liv til fulde – Se hvordan

Formål:

Øvelsens formål er overordnet set at finde ud af, hvordan man gerne vil leve sit liv og lære at gå efter det. Det viser sig ofte, at vi, når vi bliver stressede eller har det dårlig på anden vis, ikke lever efter vores mål og værdier og måske ikke har gjort det længe. Det er ikke nødvendigvis alle de livsområder, der står i skemaet, man har mål eller værdier for. Vurder selv, hvor du har mål og værdier og arbejd her. Lad samtidig ikke langsigtede mål forhindre, at de værdier du finder betydningsfulde kan være til stede i dit liv - her og nu.

Et andet formål med øvelsen er at finde ud af, hvilke hindringer man selv lægger i vejen for at komme til at leve det liv, man gerne vil, så man kan gøre noget ved det. En typisk faldgrube er at udsætte mål og værdier til senere og blive ved med at gøre det, så der aldrig kommer et senere.

Nogle gange har øvelsen også den effekt, at man bliver mere tilfreds med sit liv, som det er, fordi man kan se, at man allerede hovedsageligt lever det liv, man gerne vil leve.

For nogle betyder øvelsen, at man bliver opmærksom på forsømte livsområder og på, at der faktisk er noget at tage fat på, der kunne gøre det hele bedre.

Budskabet er, at man skal leve efter mål og nuets værdier og tilgodese dem i dagligdagen. Det er vigtigt ikke at lade humørsvingninger, ubehagelige følelser og kampen mod negative tanker komme i vejen for at gøre det, man vil. Opfyldelsen af kortsigtede og langsigtede mål og et liv, der her og nu og i fremtiden rummer de værdier, man finder betydningsfulde, er det, der tæller, hvis man vil være tilfreds i sit liv, når man engang kigger tilbage på det.

Fremgangsmåde
Arbejd med de enkelte livsområder et ad gangen. Når du er færdig med hvert enkelt livsområde, vurder da om der er balance i din besvarelse. Der kan være konflikt mellem de enkelte mål, de enkelte værdier og mellem mål og nuets værdier. Hvis dette er tilfældet må der ryddes op og prioriteres - vi kan ikke få eller nå det hele! Gør op med dig selv, hvad der er vigtigst.

Vær opmærksom på at mange mennesker har en tendens til at stræbe efter mål på bekostning af nuets værdier, og at det omvendte også kan være tilfældet. F.eks. kan man stræbe efter nogle karrieremål på bekostning af værdier som nærhed og tryghed på familieområdet. Og man kan f.eks. gå ensidigt efter en værdi som hedonisme (livsnydelse) og spise kage hver dag og blive hjemme fra arbejde på bekostning af mål som f.eks. at tabe nogle kilo og holde på et fast job.

Mål og nuets værdier

Mål er konkrete opnåelige begivenheder. Nuets værdier er de værdier, man ønsker at have i sit liv, og som man altid vil kunne få mere af.

For eksempel kan det være du har som konkret mål at blive/være gift og lægger vægt på den nuets værdi det er at være en kærlig ægtefælle. Det første, at blive gift, er noget, der kan opnås ved at sige JA, ved alteret, på rådhuset eller mens man springer ud med faldskærm, mens det andet, det at være en kærlig ægtefælle, ikke er et mål, der kan nås. Du kan altid være mere kærlig, hvor kærlig du end allerede er. Det er altså en værdi.

Handlinger og barrierer

Handlinger er konkrete skridt der kan tages for at leve op til nuets værdier og imødegå de langsigtede mål. Barrierer er ting man selv gør der hindrer at nuets værdier og mål kan opnås. Mangel på tid er f.eks. ikke en barriere det er et livsvilkår.

For eksempel kan handlinger rettet mod opfyldelsen af mål være at fri til kæresten eller at date for at finde en at fri til, mens handlinger rettet mod at leve efter nuets værdier kan være at rose, opmuntre og kramme ægtefællen eller kæresten.

Barrierer overfor opnåelse af mål kan være generthed, der gør at man ikke tør fri eller date, mens barrierer overfor nuets værdier kan være at lade arbejdets stress gå ud over ægtefællen ved at vrisse, skælde ud og bebrejde ægtefællen.

Undgå følelsestyranni
Prøv at gøre som du har planlagt i skemaet. Det forudsætter selvfølgelig, at de mål og handlinger - du har planlagt - er realistiske og i harmoni med nuets værdier. Gør det, selvom du ikke har lyst eller er i humør til det. Husk: at livsglæde og lykke ikke er noget vi kan gå direkte efter, men er følelser der opstår ind imellem, når vi lever vores liv på en måde, der er tilfredsstillende og meningsfuldt for os.

Besøg klinikken

​​Ny Vestergårdsvej 5b, 3500 Værløse

CVR-nummer: 26989264

Klik her for rutevejledning

Telefontider

Mandag - fredag

9.00 - 13.00

Vores søde og rare sekretær Maida kan træffes mellem 9.00-13.00 mandag til fredag på telefon: 70 26 06 76

​CEN​TER FOR KOGNITIV ADFÆRDSTERAPI ApS​

​​Telefon: 70 26 06 76

E-mail: martin@ckat.dk

Har du spørgsmål?

Udfyld nedenstående kontaktformular, hvorefter vi kontakter dig. 

Skriv meget gerne tidspunkt for, hvornår du vil kontaktes.​

 
 
 
 
Nogle felter er ikke udfyldt korrekt