Depression – Hvad er en depression

Depression kan bl.a. være karakteriseret af: følelsen af at være deprimeret, skyldfølelse, en følelse af at være værdiløs, en fornemmelse af at kroppen ikke rigtig vil følge med eller synes overaktiv, aggression, tab af interesse i tingene, tab af nydelse ved tingene, søvnforstyrrelser, tanker om selvmord, vægttab eller – forøgelse, træthed eller energitab, manglende koncentrationsevne og ubeslutsomhed.

Depression er en diagnose, som indeholder mange forskellige artet problemstillinger, og kan have mange forskellige årsager til at blive udløst.​

Hvor mange har / har haft en depression

Det er normalt at blive deprimeret. 10-25% af alle kvinder og 5-12% af alle mænd vil i løbet af deres liv opleve en større depression, som er behandlingskrævende. Depression kan både opstå i forbindelse med stress og stressende livsbegivenheder, langsomt bygges op og ligesom synes at være opstået ud af det blå.

Depression vil ofte, men ikke altid opleves som karakteriseret af mange negative tanker og billeder, der automatisk dukker op og bidrager yderligere til depressionen. Tanker som: “nu fik jeg heller ikke lavet x i dag, jeg er håbløs”, “jeg kan da heller ikke klare noget som helst”, “folk må synes meget dårligt om mig, sådan som jeg opfører mig”, ”jeg ved ikke, hvordan jeg skal stille dem tilfreds”, og “fremtiden ser håbløs ud for mig”, er typiske for den deprimerede.

De negative automatiske tanker vil yderligere gøre den deprimerede trist og bidrage til tilstanden, som den deprimerede igen har en tendens til at bebrejde sig selv, hvorved den onde cirkel holdes ved lige.​

Har du spørgsmål?

Udfyld nedenstående kontaktformular, hvorefter vi kontakter dig.

Skriv meget gerne tidspunkt for, hvornår du vil kontaktes.​

Nogle felter er ikke udfyldt korrekt

Behandling af depression

Kognitiv adfærdsterapi, som er den behandlingsform, der har vist sig mest effektiv overfor depression, er rettet mod at bryde denne onde cirkel og stoppe den nedadgående spiral, ved at gribe ind i dels de negative automatiske tanker, dels i passiviteten.

Man arbejder med at lære at tænke på en anden måde om tingene, ved at distancere sig til egne tanker og se dem, som det det er, nemlig bare tanker som ikke nødvendigvis er i overensstemmelse med virkeligheden. Dette gøres blandt andet ved at indøve teknikker til at lære at lave flere forskellige alternativer til tanker.

Desuden eksperimenteres med at ændre adfærd, der hvor adfærden medvirker til at opretholde et negativt selvbillede, en negativ forventning til andres holdning til en og negative forventninger til fremtiden. Adfærdseksperimentet er et kraftfuldt værktøj, da det ofte overrasker positivt, at omgivelserne reagerer som de gør, når man opfører sig anderledes. Dette giver nogle konkrete oplevelser af at være god nok, som man er, som kan bruges til at bygge videre på, på vej ud af depressionen og i fremtiden.​

Depression – få en struktureret hverdag

Hverdagen struktureres også for den deprimerede. Dette gøres, fordi den depressive ofte ender i en tilstand hvor passiviteten i sig selv bliver en vedligeholdende faktor i depressionen, og det gøres, så der både er elementer af pligt og lyst i programmet for hver dag. Ideen er, at man skal have brugt sig selv og få gjort nogle af de ting, som det er vigtigt at få gjort.

Prognosen for depressionsramte i kognitiv adfærdsterapi er rigtig god, og det er bedre at komme i behandling før end senere, selvom det i høj grad også er muligt at behandle og helbrede folk med langvarige depressive tilstande.​

Oplever du tegn på depression?

Vi arbejder med kognitiv adfærdsterapi og er eksperter i blandt andet angst-, OCD- og depressionsbehandling. Vi har klinnik beliggene i Værløse, men tager klienter ind fra hele Danmark og udlandet.

Vi er førende eksperter indenfor behandling af depression via metoderne inden for kognitiv terapi, og vi har siden 1997 hjulpet mange ud af deres depression.

Hvis du oplever tegn på depression, så kontakt os på e-mail: martin@ckat.dk via nedenstående kontaktformular eller på telefon: 70 26 06 76. Vi har telefontid alle hverdage fra kl. 09.00-13.00.

Besøg klinikken

​​Ny Vestergårdsvej 5b, 3500 Værløse

CVR-nummer: 26989264

Klik her for rutevejledning

Telefontider

Mandag - fredag

9.00 - 13.00

Vores søde og rare sekretær Maida kan træffes mellem 9.00-13.00 mandag til fredag på telefon: 70 26 06 76

​CEN​TER FOR KOGNITIV ADFÆRDSTERAPI ApS​

​​Telefon: 70 26 06 76

E-mail: martin@ckat.dk

Har du spørgsmål?

Udfyld nedenstående kontaktformular, hvorefter vi kontakter dig. 

Skriv meget gerne tidspunkt for, hvornår du vil kontaktes.​

Nogle felter er ikke udfyldt korrekt