Hvad er depression?
Depression – karakteristika og årsager
Depression kan manifestere sig gennem en række symptomer, som inkluderer følelsen af at være deprimeret, skyldfølelse, en følelse af værdiløshed, fysisk træthed eller overaktivitet, aggression, tab af interesse og nydelse ved tidligere aktiviteter, søvnforstyrrelser, tanker om selvmord, vægttab eller -forøgelse, energitab, koncentrationsbesvær og ubeslutsomhed. Depression er en kompleks diagnose, der omfatter forskellige problemstillinger, og dens årsager kan være mangeartede.
Forekomst af depression
Depression er en relativt almindelig lidelse. Estimater viser, at mellem 10-25% af kvinder og 5-12% af mænd vil opleve en alvorlig depression i deres liv, som kræver behandling. Depression kan opstå som reaktion på stress eller stressende livsbegivenheder, men den kan også udvikle sig gradvist og synes at opstå uden forudgående advarsel.
Den onde cirkel
En almindelig oplevelse ved depression er en tilstedeværelse af negative automatiske tanker, som forstærker tilstanden. Disse tanker kan inkludere selvkritik og fremtidsangst, såsom “jeg er håbløs”, “jeg kan ikke klare noget”, “folk synes sikkert dårligt om mig”, “jeg kan aldrig gøre nogen tilfredse”, og “fremtiden ser håbløs ud”. Disse tanker bidrager til depressionens vedvarende karakter og forhindrer den deprimerede i at bryde ud af den negative spiral.
Behandling af depression
Kognitiv adfærdsterapi (KAT) er en veldokumenteret og effektiv behandlingsmetode for depression, som fokuserer på at bryde den onde cirkel af negative tanker og passivitet. I KAT arbejder man med at ændre de negative automatiske tanker ved at distancere sig fra dem og forstå, at de ikke nødvendigvis er sandfærdige eller realistiske. Teknikker som kognitiv omstrukturering indøves for at hjælpe den deprimerede med at udvikle alternative tanker og reaktioner på negative oplevelser. Dette giver mulighed for at stoppe den nedadgående spiral og fremme bedring.
Kognitiv adfærdsterapi hjælper ikke kun med at ændre tankeprocesser, men opfordrer også til handling og engagement i aktiviteter, der kan bryde den passive adfærd og genoprette følelsen af kontrol over livet.
Adfærdseksperimenter og struktureret hverdag
I behandlingen af depression anvendes adfærdseksperimenter som et kraftfuldt værktøj. Målet er at ændre adfærd, der bidrager til at opretholde et negativt selvbillede, negative forventninger til andres holdning og til fremtiden. Adfærdseksperimenter hjælper med at demonstrere, at ens frygt for andres reaktioner eller forventninger ofte er ubegrundet, og at det faktisk er muligt at fungere positivt og gøre det godt i sociale situationer. Oplevelsen af at være “god nok” kan have en stærk terapeutisk effekt og bruges til at opbygge selvtillid og mod til at fortsætte fremad.
Struktur og handling – vigtige elementer i behandlingen
En struktureret hverdag er en central del af depressionens behandling. Den deprimerede oplever ofte en form for passivitet, som vedligeholder depressionen, og derfor er det vigtigt at skabe en balance mellem pligt og lyst i hverdagen. Hver dag skal indeholde aktiviteter, der både er nødvendige og motiverende. Ved at have en fast struktur og få tingene gjort, skabes en følelse af kontrol og mestring, som er vigtig for bedring.
Prognose og behandling
Prognosen for personer, der modtager behandling for depression gennem kognitiv adfærdsterapi, er meget positiv. Jo tidligere behandlingen påbegyndes, desto bedre er chancerne for en hurtigere og mere varig bedring. Selv mennesker med langvarige depressive episoder kan drage nytte af KAT, og der er fortsat gode muligheder for bedring og helbredelse.
Oplever du tegn på depression?
Vi tilbyder kognitiv adfærdsterapi og er eksperter i behandling af depression, angst og OCD. Vores klinik er beliggende i Værløse, men vi tager imod klienter fra hele Danmark og udlandet. Vi har siden 1997 hjulpet mange mennesker med at overvinde depression og genvinde livskvalitet.
Hvis du oplever tegn på depression, så kontakt os på e-mail: martin@ckat.dk, via nedenstående kontaktformular eller telefon: 70 26 06 76. Vi har telefontid alle hverdage kl. 09.00-13.00.
Har du spørgsmål?
Udfyld nedenstående kontaktformular, hvorefter vi kontakter dig.
Skriv meget gerne tidspunkt for, hvornår du vil kontaktes.
Kognitiv adfærdsterapi i Værløse og online – erfaringer fra vores klienter
Hos Center for Kognitiv Adfærdsterapi i Værløse hjælper vi klienter i hele landet – både med online samtaler og fysiske møder i klinikken. Vi har mange klienter fra Hørsholm, Kongens Lyngby, Nærum, Gentofte, Kokkedal og resten af Nordsjælland, men tilbyder også onlineforløb og hjemmebesøg i hele Danmark.
Vil du også have hjælp?
Har du brug for effektiv kognitiv adfærdsterapi mod angst, stress, depression eller ADHD? Vi tilbyder behandling i Værløse og online. Kontakt os i dag for en uforpligtende samtale.