Hvad er panikangst?

Terminologien ”panik” stammer fra den græske gud Pan ifølge græsk mytologi. Mellem 1,5 og 4 % udvikler på et eller andet tidspunkt i deres liv panikangst. Det er sjældent, at panikangst udvikles før det 15. leveår, men det forekommer.

Panikangst udvikles hovedsageligt midt i 20’erne og meget sjældent hos folk over 65 år. Undersøgelser påpeger kønsforskelle med hensyn til lidelsens udbredelse, og noget tyder på, at kvinder har større tendens til at udvikle panikangst. Hvad angår kulturelle forskelle, ser det ud til, at udbredelsen af denne angstlidelse ikke varierer meget fra land til land. 

Karakteristika og forekomst af panikangst

Panikangst forekommer både hos almindelige mennesker (i et betydeligt mindre omfang) og hos mennesker med andre lidelser end panikangst.

Panikangst er kendetegnet ved panikanfald, der i starten opleves, som om de kommer ud af den blå luft. Angsten føles intens, og panikanfaldene opleves, som om personen står over for en umiddelbart forestående katastrofe. Angstanfaldene udvikler sig ofte på få minutter i en sådan grad, at der går panik i personen. Anfaldene varer gennemsnitligt mellem 5 og 30 minutter. Karakteristisk er det også at ”føle sig fanget”, ”ingen vej tilbage eller ud” eller på anden vis føle sig totalt hjælpeløs. Personen, der oplever panikangst, vil oftest have en meget stærk trang til at komme ud eller væk. Efter selve panikanfaldet vil personen ofte være lettere angst, rystet og træt. Denne tilstand kan vare fra en halv time til flere timer.

Ofte vil den panikramte udvikle et permanent handleberedskab, som kan komme til udtryk i tanker som: ”Hvad nu, hvis jeg får et anfald igen? Ja, så må jeg sørge for…”. Den panikramte vil også være præget af oplevelsen af manglende kontrol og hyperopmærksomhed over for faresignaler, hvor det ikke lykkes at bearbejde og vurdere disse realistisk. Denne hyperopmærksomhed kan i sig selv fremkalde panikangst, da f.eks. en overopmærksomhed på hjertet kan foranledige uregelmæssige hjerteslag eller en stigning i hjertefrekvensen. Personen vil ofte forsøge at undgå situationer, hvor angsten forventes at blive udløst (undgåelsesadfærd).

Kropslige og følelsesmæssige symptomer på panikangst

  • Hjertebanken (det er ikke ualmindeligt, at hjerteslagene under et panikanfald stiger med 20 slag i minuttet eller mere, men det ses også, at der ikke sker en øgning i hjerteslagsfrekvensen).
  • Sveden
  • Rysten
  • Mundtørhed
  • Åndedrætsbesvær
  • Kvælningsfornemmelse
  • Smerte eller trykken i brystkassen
  • Kvalme eller maveuro
  • Svimmelhed
  • Kuldegysninger eller hedeture
  • Uvirkelighedsfølelse

Kognitive symptomer:

Angstfulde forestillinger og tanker om f.eks.:

  • ”Jeg dør af et hjertestop.”
  • ”Jeg mister kontrollen og gør noget forfærdeligt.”
  • ”Jeg bliver sindssyg.”
  • ”Jeg besvimer.”
  • ”Jeg begynder at skrige.”
  • ”Jeg bliver kvalt.”


Oplevelsen af at have et panikanfald giver en fornemmelse af, at katastrofen er nært forestående. Klienter beskriver, at de på en skala fra 0-100 oplever, at der er mellem 60 og 100 % chance for, at katastrofen sker, når de har panikangst, og at angstniveauet ligger mellem 7 og 10 på en skala fra 0-10.

Selv om panikangst er meget ubehagelig, er den grundlæggende ikke svær at behandle, hvis den optræder alene. Panikangst kan dog optræde sammen med OCD, agorafobi, socialangst og GAD. Hvis panikangsten optræder sammen med disse andre problemstillinger, kan det nogle gange tage længere tid at behandle. Varigheden af behandlingen ved ren panikangst plejer at være mellem 3 og 12 timer.

Behandling af panikangst

Vi arbejder med kognitiv adfærdsterapi og er eksperter i behandling af blandt andet angst, OCD og depression.
Vi tilbyder behandling af panikangst i vores klinik i Værløse og tager imod klienter fra hele Danmark og udlandet.

Få behandling af panikangst hos Center for kognitiv adfærdsterapi. Kontakt os på e-mail: martin@ckat.dk via nedenstående kontaktformular eller på telefon: 70 26 06 76. Vi har telefontid alle hverdage fra kl. 09.00-13.00.

CENTER FOR KOGNITIV

Har du spørgsmål?

Udfyld nedenstående kontaktformular, hvorefter vi kontakter dig.

Skriv meget gerne tidspunkt for, hvornår du vil kontaktes.​

Kognitiv adfærdsterapi i Værløse og online – erfaringer fra vores klienter

Hos Center for Kognitiv Adfærdsterapi i Værløse hjælper vi klienter i hele landet – både med online samtaler og fysiske møder i klinikken. Vi har mange klienter fra Hørsholm, Kongens Lyngby, Nærum, Gentofte, Kokkedal og resten af Nordsjælland, men tilbyder også onlineforløb og hjemmebesøg i hele Danmark.

Vil du også have hjælp?

Har du brug for effektiv kognitiv adfærdsterapi mod angst, stress, depression eller ADHD? Vi tilbyder behandling i Værløse og online. Kontakt os i dag for en uforpligtende samtale.

Emma, 16 år, Aalborg
Mine forældre tvang mig til at snakke med Martin, fordi de sagde, jeg forsømte skolen og ”bare sad derhjemme”. Ærligt, jeg var SÅ træt af at høre på voksne, der troede, de vidste alt om mit liv. Havde virkelig ikke lyst til at sidde og snakke om mine problemer – igen. Det var online, så havde ikke rigtig nogen undskyldning. Æv. Men Martin var ikke som de andre. Han droppede alt det kedelige voksen-snakkeri og forklarede tingene på en måde, man faktisk gad lytte til. Jeg lærte nogle tricks til at få styr på mit hoved uden at sige farvel til hele min personlighed. Og ja okay, jeg indrømmer det – mine forældre havde ret. Det hjalp faktisk.
Sofie, 28 år, Hørsholm
Jeg havde været igennem flere psykologforløb uden resultater, før jeg faldt over Martin. Det, der gjorde forskellen, var hans evne til at forklare tingene på en måde, der gav mening – både logisk og videnskabeligt. For første gang forstod jeg, hvad der skete i min hjerne, og hvorfor jeg reagerede, som jeg gjorde. Efter få sessioner kunne jeg komme tilbage til hverdagen, noget der før havde føltes umuligt. Det er nu tre år siden, og jeg har ikke haft brug for hverken samtaleterapi eller psykofarmaka siden.
Lucas, 21 år, Nærum
Før jeg startede i terapi hos Martin, følte jeg mig som en gåde, ingen kunne løse – ikke engang mig selv, HAH! Kæmpede med at huske ting, holde fokus og få ting gjort, men anede ikke hvorfor. Klassisk ADHD-hjerne!! Noget af det første, jeg lærte, var et ord, jeg aldrig havde hørt før: psykoedukation. Pludselig gav alt mening. Jeg forstod, hvorfor mit hoved føltes som kaos, og hvorfor jeg blev så let distraheret. Den indsigt ændrede alt. For første gang følte jeg mig ikke forkert – jeg forstod mig selv.
Mette, 37 år, Odense
Jeg havde prøvet alt. Terapier, selvhjælpsbøger, medicin – you name it - intet hjalp for alvor. Da jeg fandt Center for Kognitiv Adfærdsterapi, var jeg meget skeptisk, men også desperat. Allerede efter første samtale, forstod jeg min egen angst på en helt ny måde. Martin gav mig ikke bare værktøjer – han gav mig forståelse. Jeg oplevede en reel forandring, og for første gang i mange år følte jeg mig ikke fastlåst i mine egne tanker. I dag lever jeg et liv, jeg ikke troede var muligt. Tak, Martin!
Thomas, 50 år, Gentofte
Efter mange år med tilbagevendende depressioner havde jeg opgivet. Jeg havde affundet mig med, at livet bare ville føles sådan. Jeg bor i Gentofte, men da jeg hørte om Martin og hans tilgang, blev jeg nysgerrig og valgte at tage turen til hans klinik i Værløse. Det viste sig at være det hele værd. Hans metode var anderledes end alt, jeg tidligere havde oplevet – struktureret, logisk og videnskabeligt funderet. For første gang oplevede jeg en terapi, der rent faktisk virkede. Jeg har ikke haft en depressiv episode i over tre år nu, og jeg kan endelig sige, at jeg lever – ikke bare overlever.
Charlotte, 46 år, Kokkedal
Da jeg bor i Kokkedal, passede det mig perfekt med en blanding af online- og fysiske samtaler. Jeg opsøgte professionel hjælp, da stress havde taget overhånd i mit liv, og jeg følte mig fanget. Martins professionelle og forskningsbaserede tilgang gav mig de nødvendige værktøjer til at håndtere min stress effektivt. Hans forståelse for de underliggende mekanismer gjorde en verden til forskel! Tidligere har jeg været op til 2 sammenhængende år væk fra arbejdsmarkedet. Efter jeg begyndte hos Martin, gik der 14 dage, før jeg var tilbage på nedsat tid, og efter 1 måned, fuld tid. Jeg har ikke haft tilbagefald siden. At gå i behandling hos Martin har været den bedste investering, jeg nogensinde har gjort.
Anders, 34 år, København S.
Jeg gik hos en række forskellige psykologer i det traditionelle behandlingssystem for en del år tilbage, men intet hjalp. Havnede efterfølgende ved en tilfældighed hos Martin, hvilket skulle vise sig at være et stort omdrejningspunkt for mit mentale velbefindende. Jeg blev sat grundigt ind i hjernens forskellige mekanismer og hele interventionen blev understøttet af gode forklaringer, som ikke kun var logiske og til at forstå, men også videnskabeligt velfunderede. Efter blot få behandlinger kunne jeg stoppe med lykkepiller, hvilket hidtil havde været en umulig opgave. Dette ligger helt tilbage i 2011 og jeg har ikke brugt, eller haft behov for, medicin siden. Jeg anbefaler derfor Martin og Center for Kognitiv Adfærdsterapi til alle, for hvem behandlingsmulighederne føles udtømte.
Pia, 79 år, Kgs. Lyngby
Efter 30 år med vooldsom angst er Martin den eneste der ved bare en samtale har ”talt” mig ud af angsten. Han har en indsigt og forklaring som gør, at jeg kan forstå angsten og derved slappe af. Han er ganske enkelt fænomenal. Sympatisk og empatisk. Har prøvet ALT!!! Og kun Martin har kunnet hjælpe. Giv dig selv den gave at gå til ham. Jeg elsker ham. ❤️ Og det må jeg godt sige som snart 80-årig. Tak, kære Martin.

Vil du i kontakt med Cen​ter For Kognitiv Adfærdsterapi ApS?

Udfyld formularen herunder og vi kontakter dig hurtigst muligt.

+45 70 26 06 76
kontakt@ckat.dk